De circulaire economie in een notendop

Je hebt er ongetwijfeld over gehoord, Nederland moet in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Maar wat houdt dat eigenlijk in? In deze blog legt onze specialist circulaire economie Jesse beknopt uit wat een circulaire economie is.

In een circulaire economie is geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Dit staat op de website van de Rijksoverheid als beschrijving van een circulaire economie. Gevolg is dat emissies zoals CO2 en andere schadelijke stoffen worden voorkomen en dit niet leidt tot de uitputting van eindige grondstoffen.

Het tegengestelde van een circulaire economie is een lineaire economie. Onze huidige economie is grotendeels lineair. We delven grondstoffen, we maken er een product van en wanneer het product niet meer voldoet gooien we het weg. In de circulaire economie delven we de grondstoffen uit producten die aan het einde van hun leven zijn en maken we nieuwe producten van deze grondstoffen. Zo ontstaat een cirkel van gebruikte en hergebruikte grondstoffen (zie de afbeelding)

Anders dan de bovenstaande afbeelding doet vermoeden is het van belang op binnen de circulaire economie onderscheid te maken tussen twee typen grondstoffen:

  1. Biotische stromen. Dit zijn grondstoffen die ontstaan uit korte koolstofkringlopen. Denk hierbij aan hout, biogassen en andere biobased materialen.
  2. Abiotische stromen. Dit zijn grondstoffen die ontstaan uit lange koolstofkringlopen. Denk hierbij aan olie en metalen.

Producten die kunnen bestaan uit grondstoffen in de biotische stroom moeten daar zoveel mogelijk van worden gemaakt. Het is namelijk relatief eenvoudig om deze biobased materialen terug te brengen in de korte koolstofkringloop. Verpakkingen op basis van algen, isolatie op basis van biotische vezels en hout zijn allemaal voorbeelden van materialen die zouden kunnen worden verkozen boven metalen of composiet materialen.

Natuurlijk zijn er ook producten die we niet van biotische materialen kunnen maken. Bij deze producten is het belangrijk dat we ze zo maken dat onderdelen eenvoudig te vervangen zijn bij een defect. Zo kan een product zolang mogelijk zijn waarde behouden. Pas als het echt zijn gebruikswaarde verliest breken we het af en brengen we de grondstoffen terug in de grondstofstromen. Daar kunnen we dan weer nieuwe producten van maken. Dat klinkt eenvoudig maar vergt voor veel producten een rigoreus herdesign. Probeer alle grondstoffen die in een smartphone zitten maar eens netjes terug in de grondstofstroom te brengen.

Tot slot is het in een circulaire economie van belang om de waarde van producten te behouden. Als iets niet meer werkt moet het gerepareerd worden en niet weggegooid. Om het waardebehoud in de circulaire economie handvaten te geven is de R-ladder uitgevonden. Hier kun je meer over lezen in dit blog. Wil je weten over de circulaire economie, neem dan contact op met Jesse.

Jesse de Graaff

Adviseur

Specialist Circulaire Economie

jesse@bureau7tien.nl
in/jessedegraaff/
+31 (0) 629590188
Niets gevonden.