Hoe maak je een festival circulair?

Geen evenementen dit jaar. Dat wil echter niet zeggen dat er niet wordt gewerkt aan het verduurzamen van evenementen. Althans, niet als het aan evenementenorganisator Chasing the Hihat ligt. Zij hebben ons gevraagd om samen aan de slag te gaan met het verduurzamen van Oranjebloesem, één van de evenementen in hun portfolio. Chasing the Hihat heeft al flink wat stappen gezet om hun evenementen te verduurzamen. Wij helpen hen de volgende stap te zetten door de material flow analysis en de CO2-footprint op te stellen. Op basis van deze analyses kunnen we gericht adviseren over vervolgstappen om de activiteiten van Chasing the Hihat verder te verduurzamen.

De evenementensector is al flink aan de weg aan het timmeren is met onder andere de greendeal circulaire festivals. Duurzaamheid is dan ook een onderwerp wat niet meer weg te denken is uit de evenementensector. Maar er is nog een reden om evenementen te onderzoeken. Evenementen zijn mini-maatschappijen. De grondstoffenstromen die in en uit het evenement gaan zijn vergelijkbaar met grondstoffenstromen in een wijk of dorp. Ervaringen die hier worden opgedaan kunnen dus nuttig zijn om te leren hoe we Nederland het best kunnen verduurzamen.

De komende maanden stellen we voor Oranjebloesem de material flow analysis en de CO2-footprint op. Uitdaging daarbij is om de data op een laagdrempelige wijze te bemachtigen. We willen voorkomen dat we leveranciers moeten vragen om een volledige materiaalspecificatie aan te leveren. We leveren de resultaten op in een SanKey diagram, dit geeft eenvoudig weer welke stromen er worden hergebruikt en welke stromen worden afgevoerd als afval. Op basis hiervan adviseren we over mogelijke verbeteringen om bijvoorbeeld de afvalstroom te verkleinen. In de toekomst breiden we het onderzoek dan mogelijk uit om ook andere evenementen van Chasing the Hihat hiervan te kunnen laten profiteren.

Jesse de Graaff

Adviseur

Specialist Circulaire Economie

jesse@bureau7tien.nl
in/jessedegraaff/
+31 (0) 629590188