Inzicht in de duurzaamheidsprestaties van Oranjebloesem festival

Voor Chasing the Hihat analyseerden wij Oranjebloesem editie 2019. Met behulp van een CO2-Footprint en een Material Flow Analysis kregen we inzicht in de stand van zaken (benchmark) en vonden we aanknopingspunten voor de volgende stappen op weg naar een uitstootvrij en circulair evenement.

CO2-footprint

In 2019 werd 54,4 ton CO2 uitgestoten door het festival Oranjebloesem. 54,4 ton lijkt veel maar een gemiddeld bovenregionaal festival met hetzelfde aantal bezoekers stoot volgens de milieubarometer 154 ton CO2 uit. Om alle emissies van Oranjebloesem op te nemen moeten 2.720 bomen een jaar groeien.

Zestig procent (32,3 ton) van de CO2 emissies van Oranjebloesem komt van de logistiek. Het vervoeren van tenten, dixies, geluidsinstallaties, et cetera blijkt tot veel bewegingen te leiden van grote vrachtwagens met een aanzienlijke uitstoot. Lokaal inkopen en het mogelijk maken om de emissies te voorkomen met biodiesel of een emissie offsettingsprogramma stonden op het programma voor 2020.

Wanneer je de emissies van de logistiek in perspectief zet zul je zien dat de emissies van reizen, energie en machinerie relatief laag uitvallen. Dat komt omdat 70% van de bezoekers met het OV naar Oranjebloesem komt. Met het OV stoot je in Nederland geen CO2 uit. Tevens draaide Oranjebloesem in 2019 voor 92% diesel vrij en bijna volledig op groene netstroom. De emissies die uitgestoten zijn voor het opwekken van energie zijn nog kleine uitzonderingen op de regel, waarbij een dieselgenerator moet bijspringen om de batterijen op te laden voor de laatste uren.

Figuur 1. De CO2-footprint van Oranjebloesem editie 2019. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Material flow analysis

Naast het bepalen van de emissies van Oranjebloesem hebben we ook de materiaalstromen van editie 2019 in kaart gebracht. Door een materiaalstroomanalyse te maken kun je afvalstromen op voorhand in kaart brengen. Door inzichtelijk te maken welke afvalstromen waar ontstaan, kun je deze voorkomen door alternatieve producten of diensten in te kopen. Je kunt vervolgens ook gerichter actie ondernemen bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met je afvalplan. Het zal je niet verbazen dat een groot deel van de materialen wordt hergebruikt. Dat is immers onderdeel van het verdienmodel van de leveranciers (verhuur).

Figuur 2. De materiaalstromen uitgesplitst per reststroom. Kijk voor de volledige MFA in de rapportage. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Wanneer we inzoomen op de reststromen springt er een aantal punten in het oog. Er is een relatief grote stroom PET bekers die in het restafval belandt. Ook belandt er nog een belangrijk deel van de etensresten en het decormateriaal (in de figuur onder categorie creatief) in de verbrandingsoven. Het hout wordt deels wel hergebruikt door het beschikbaar te stellen aan kunstenaars. Wel zien we een nog groter deel van het hout laagwaardig gerecycled worden tot spaanplat en belandt er een deel in de verbrandingsoven.

Voor editie 2020, had Chasing the Hihat twee oplossingen voor ogen waarmee de hoeveelheid restafval aanzienlijk zou kunnen afnemen. Wegens COVID is ging deze editie niet door, deze oplossingen zullen in de eerstvolgende editie doorgevoerd worden. Ten eerste een samenwerking met milieuservice Nederland waarbij al het plastic hoogwaardig en lokaal wordt gerecycled tot nieuwe voedselverpakkingen. Ten tweede het biobased inrichten van het foodcourt. Door alleen composteerbare voedselverpakkingen en bestek op het foodcourt toe te laten voorkom je op voorhand een groot deel van de restafvalstroom. De afvalstromen van het foodcourt kunnen daardoor volledig worden gecomposteerd.

Wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Op deze pagina vind je meer informatie of neem contact op met Jesse de Graaff.

Jesse de Graaff

Adviseur

Specialist Circulaire Economie

jesse@bureau7tien.nl
in/jessedegraaff/
+31 (0) 629590188